Nem az összes szűz kókuszolaj egyforma. A gyártóknak és a különböző márkáknak megvan a saját eljárása az olaj kinyerésére és általában igaz, hogy minél képzettebb és szakértőbb a gyártó, annál jobb a minőség.
Hogyan lehet azonban megkülönböztetni az egyes márkákat és pontosan milyen is a kiváló minőségű szűz kókuszolaj?
A kókuszolajat nem igazán szabad megváltoztatni a gyártási folyamat során és meg kell őriznie a frissen extrahált bio érett kókuszdió természetes jellemzőit. Fontos, hogy 100%-ban természetes maradjon, így hát nem szabad megváltoztatni olyan feldolgozásokkal, mint a magas hőmérsékletű hevítés, színezékek, és erősítőszerek. Fontos, hogy megmaradjon tisztának, hogy ne legyen vegyszerekkel szennyezett a teljes értékláncon keresztül. amíg eljut a termelőtől a fogyasztóig.
Milyen kókuszok szükségesek azonban, a csúcsminőségű kókuszolaj megalkotásához?
Az első fontos jellemző, hogy 48 órán belül legyenek ezek feldolgozva. A kókuszdióiparban a társaságok legálisan használhatják a friss kifejezést, ha a gyártmányt nem napon vagy füstön szárított kókuszból készítették és ha ezek csupán maximum néhány naposak.
Azonban sokszor még sem olyan frissek ezek a kókuszdiók. A romlás kezdete miatt olyan kókuszolajokat adnak, amelyekben magasabb a szabad zsírsavtartalom. A valódi friss kókuszdió olyan, amely frissességi szabványt követ, ami azt jelenti, hogy a betakarítástól számított legfeljebb 48 órán belül kell feldolgozni. Így friss kókuszolajokat kapunk, amelyek szabad zsírsavtartalma megközelíti a természetes 0,05%-os szintet.
Mivel a kókuszdió abban a pillanatban kezd megromlani, amint leszedték a fáról, nagyon fontos, hogy az olajat 48 órán belül kinyerjük. Így a tápanyagok, aromák és ízek megmaradnak.